Tel: 0749 627 467 | Email: psiholog@ioanaolti.ro
Terapia de cuplu este esentialmente un tip de terapie bazata pe conversatie (sau consiliere) destinata cuplurilor. Mai este cunoscuta sub diverse denumiri, precum consiliere de cuplu, terapie de relatii, consiliere de relatii si consiliere maritala. Cu toate acestea, termenul de “consiliere maritala” poate conduce adesea la intelegerea eronata ca cuplul trebuie sa fie casatorit si ca scopul terapiei este sa mentina neaparat relatia intacta.
Daca cuplul doreste sa ramana impreuna, ca terapeut ii voi ajuta sa exploreze zonele de conflict, sustinandu-i sa dezvolte noi abilitati si sa rezolve problemele, astfel incat sa poata progresa catre o relatie mai sanatoasa. Pentru aceste cupluri, sedintele ofera timp de calitate impreuna, in care pot aborda probleme comune precum comunicarea deficitara, problemele financiare si lipsa intimitatii fizice.
Atunci cand un cuplu ia in considerare separarea, este important sa se concentreze pe crearea unui mediu calm si intelegator, in care amandoi sa poata naviga prin tranzitia din relatia lor actuala intr-un mod cat mai putin distructiv. Acest lucru este crucial atat pentru ei insisi, cat si pentru cei din jur. Un consilier de cuplu poate juca un rol vital in promovarea unei comunicari constructive intr-un moment in care acuzatiile si reprosurile pot aparea cu usurinta. Chiar daca relatia lor se va incheia, empatia si ascultarea reciproca raman esentiale.
Daca cuplul are copii, terapeutul poate oferi sprijin in stabilirea unor reguli de baza pentru parinti si poate oferi indrumare cu privire la modul si timpul potrivit pentru a discuta cu copiii despre aceasta schimbare. In plus, daca exista un impact negativ asupra familiei extinse, consilierul de cuplu poate sugera si un terapeut de familie pentru a aborda aceste probleme.
Frecvent, cuplurile se confrunta cu dileme referitoare la mentinerea sau incheierea relatiei, motiv pentru care recurg la terapie. Exista momente cand unul dintre parteneri considera ca este momentul sa puna punct relatiei, in timp ce celalalt doreste sa continue. Terapia ofera un cadru propice pentru a ajunge la un consens in aceasta privinta.
In unele cazuri, cuplurile nu sunt sigure daca pot imbunatati relatia lor, dar aleg sa incerce terapia pentru a acorda ultima sansa. Astfel, daca in cele din urma hotarasc sa se desparta, o fac cu constiinta ca au depus toate eforturile posibile. In plus, ei pot purta cu ei, in viitor, resurse valoroase dobandite in timpul terapiei: abilitati imbunatatite in gestionarea relatiei, constientizarea propriilor tipare negative si o mai mare aptitudine pentru solutionarea problemelor si dezvoltarea intimitatii.
Evaluarea eficacitatii terapiei de cuplu este o sarcina dificila, deoarece succesul in acest domeniu nu poate fi definit in mod universal. Pentru unii, succesul poate insemna acceptarea unei despartiri fara resentimente, in timp ce pentru altii, poate insemna simpla decizie de a ramane impreuna. Pentru multi, succesul depaseste chiar aceste aspecte si se manifesta prin imbunatatirea relatiei existente sau consolidarea unei relatii bune.
O intrebare mai simpla de raspuns ar fi daca terapia de cuplu are capacitatea de a imbunatati satisfactia in cadrul relatiei sau de a reduce nivelul de stres. Conform cercetarilor, exista dovezi solide care sustin acest lucru. Studiile efectuate in diverse tari, care au inclus diferite categorii de pacienti si abordari terapeutice variate, indica faptul ca terapia de cuplu conduce la imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste nivelul de satisfactie in relatie si aduce, de asemenea, o scadere semnificativa a stresului individual[i].
Terapia de cuplu se adreseaza cuplurilor adulte care au experimentat sau experimenteaza o relatie intima. Aceste cupluri pot avea o relatie monogama sau deschisa, indiferent de orientarea lor sexuala, fara a fi necesar sa fie casatorite sau sa traiasca impreuna. Terapia poate fi benefica in oricare dintre etapele relatiei lor – fie ca vorbim de inceput, de o relatie stabila sau chiar de una incheiata.
Exista situatii in care terapia de cuplu nu reprezinta o optiune potrivita. Atunci cand se manifesta comportamente abuzive sau de control semnificative, se impune prioritatea asigurarii securitatii partenerilor. Deoarece conversatiile purtate in cadrul unei sesiuni de terapie de cuplu pot declansa episoade de abuz, consilierea de cuplu devine periculoasa in aceste cazuri. In schimb, comportamentul abuziv ar trebui sa fie abordat prin intermediul terapiei individuale si/sau a grupurilor specializate. Doar atunci cand comportamentul abuziv a incetat, partenerii pot sa ia in considerare terapia de cuplu ca o optiune viabila.
In timpul sesiunii, partenerii de cuplu discuta subiectele pe care le considera importante, iar terapeutul poate sugera si alte probleme care ar trebui abordate. Ambilor parteneri li se acorda oportunitatea de a vorbi si de a decide asupra temelor discutate. Daca discutia devine tensionata sau partenerii par sa nu se asculte reciproc, terapeutul ii invata cum sa comunice intr-un mod mai constructiv, sa se asculte unul pe celalalt si sa inteleaga gandurile si sentimentele celuilalt. Terapia se concentreaza pe intelegerea dinamicii relatiei dintre cei doi parteneri, investigand ce aspecte ii deranjeaza pe fiecare si de ce. Avand aceasta intelegere, cuplul si terapeutul pot apoi discuta despre posibile schimbari ce pot fi implementate.
Disputele cu privire la chestiuni minore sunt deseori menite sa acopere problemele mai profunde din cuplu. Cuplurile se cearta adesea despre detalii marunte, dar aceste certuri ascund adesea rani emotionale profunde. Terapia de cuplu ajuta partenerii sa descifreze aceste rani profunde.
De exemplu, atunci cand cineva spune “Niciodata nu duci gunoiul afara!”, inseamna adesea “Simt ca nu esti atent la nevoile mele.” Sau atunci cand un partener se plange ca “Ai iesit de trei ori deja in aceasta saptamana”, ar putea insemna cu adevarat “Mi-e teama ca ne indepartam unul de celalalt si ca nu mai gasim placere in timpul petrecut impreuna.” Odata ce partenerii identifica aceste rani subiacente, devine mai usor sa se sustina reciproc si sa gaseasca solutii pentru problemele lor.
Cuplurile au tendinta de a dezvolta modele de comportament care functioneaza pentru ei pe termen scurt, dar nu sunt sustenabile pe termen lung. Un exemplu in acest sens ar fi atunci cand o persoana are obiceiul, bazat pe experientele anterioare din relatiile lor, de a fi dominanta si de a-si sacrifica propriile nevoi in favoarea celorlalti. Daca aceasta persoana se intalneste cu cineva care, din propriile lor experiente, s-a obisnuit sa fie mai vulnerabila si sa aiba nevoie de ingrijire, initial, aceasta dinamica poate functiona bine. Ambele parti se simt confortabil pentru ca isi pot juca rolurile familiare si confortabile.
Totusi, in timp, aceasta dinamica poate deveni problematica. Persoana care primeste ingrijire poate incepe sa se simta controlata sau subestimata, in timp ce persoana care ofera ingrijirea poate resimti presiunea de a fi mereu puternica. Pe masura ce aceste tensiuni devin evidente, relatia poate parea sa se clatine. Un terapeut specializat poate ajuta cuplurile sa inteleaga aceste modele de comportament si sa gaseasca modalitati noi si mai flexibile de a interactiona unul cu celalalt.
Imbunatatirea modului in care comunicati intr-o relatie de cuplu este un element esential in terapie. Comunicarea pozitiva si atenta contribuie semnificativ la rezolvarea problemelor de cuplu. Exista diverse metode de comunicare disponibile, iar un terapeut specializat in relatii va poate oferi indrumari personalizate pentru cele mai potrivite pentru voi si partenerul vostru. Terapeutul va v-a asista in gestionarea conflictelor fara a va rani unul pe celalalt, in abordarea intrebarilor pe care poate ca v-ati temut sa le puneti, in exprimarea libera a sentimentelor pe care le-ati evitat anterior si in a va simti cu adevarat ascultati.
Pentru multi, gasirea timpului pentru discutii despre relatie in doi este o provocare. Cu agitatia vietii de zi cu zi, devine complicat sa faceti loc pentru astfel de conversatii. Cu toate acestea, in momentele dificile ale relatiei, solicitarea unei pauze pentru discutii poate parea intimidanta. Cu toate acestea, cuplurile care urmeaza terapie adesea descopera ca unul dintre principalele beneficii consta tocmai in crearea acestei oportunitati de a comunica si de a rezolva problemele.
Inainte de a incepe consilierea pentru cupluri, nu este necesara o pregatire speciala. Terapeutul va va ghida in discutiile despre relatia voastra in primele sedinte.
Cu toate acestea, poate fi util sa alocati putin timp pentru a reflecta asupra relatiei voastre inainte de fiecare sesiune. Puteti sa va adresati urmatoarele intrebari:
Unii terapeuti pot sugera cuplurilor exercitii de lucrat acasa intre sedinte, dar decizia de a le face sau nu apartine intotdeauna voua ca cuplu; terapeutul nu va va impune nimic cu care sa nu va simtiti confortabil. Aceste exercitii pot include activitati de comunicare verbala sau chiar scrierea de scrisori unul catre celalalt. Daca decideti impreuna cu terapeutul ca aceste exercitii ar fi benefice, veti primi instructiuni detaliate pentru a le efectua.
Adesea, cuplurile aleg sa amane aceasta decizie pana cand se confrunta cu o criza iminenta. Cu toate ca pare intuitiv ca aceasta amanare nu este o solutie eficienta, deoarece problemele au tendinta de a se inrautati odata lasate nedezvaluite, este surprinzator de frecvent ca oamenii sa tergiverseze acest pas, chiar si atunci cand situatia o cere.
Studiile indica faptul ca, in timp ce 66% dintre cei chestionati sunt de acord cu afirmatia conform careia “Oricine ar putea beneficia de ajutor in cadrul relatiei lor”, doar 22% au afirmat ca ar cauta sprijin atunci cand relatia lor se afla sub presiune.
Dar de ce exista aceasta amanare in ceea ce priveste terapia de cuplu? Exista numeroase motive, dar cele mai frecvente dintre ele sunt legate de sentimente de rusine si frica.
In societatea noastra, inca se percepe cu reticenta faptul ca oamenii aleg sa apeleze la terapie. Cu toate acestea, este important sa subliniem ca solicitarea sprijinului nu trebuie sa fie asociata cu rusinea; dimpotriva, este un semn de forta si intelepciune. Din cauza acestui stigmat, multe persoane nu discuta deschis despre experienta lor cu terapia. Daca ar face acest lucru, ar putea fi uimiti sa descopere cati dintre prietenii, membrii familiei si colegii lor au cautat ajutor similar.
In ceea ce priveste terapia de cuplu, adesea exista o alta forma de rusine legata de starea relatiei lor. Este util sa ne amintim ca, in majoritatea cazurilor, nimeni nu ne-a invatat cum sa construim si sa mentinem o relatie sanatoasa. Nu exista o scoala care sa ne invete cum sa gestionam eficient problemele domestice, sa crestem copii impreuna, sa abordam diferentele de libidou sau sa construim incredere intr-o relatie.
Pentru cei care au crescut in familii in care nu au avut modele de relatii sanatoase pentru a invata, aceasta provocare poate fi chiar mai mare. Cu toate acestea, nu exista nicio rusine in a recunoaste ca nu avem toate raspunsurile si ca putem beneficia de indrumarea unor profesionisti. Este o oportunitate de a dezvolta abilitatile necesare si de a crea relatii mai sanatoase si mai fericite.
Persoanele care iau in considerare terapia de cuplu adesea se ingrijoreaza cu privire la consecintele acesteia. Ar putea sa se teama ca terapia va marca inceputul sfarsitului relatiei lor; ca vor fi presati sa ramana intr-o relatie pe care ar vrea sa o incheie; sau ca ar putea spune ceva care sa raneasca partenerul lor, sau invers.
Desi aceste ingrijorari sunt justificate, de multe ori realitatea nu corespunde temerilor. De obicei, cuplurile ies din terapie cu o intelegere mai clara daca vor sa ramana impreuna sau sa se desparta. Este posibil sa aduca la lumina aspecte care se pot dovedi dureroase in timpul procesului, dar, in cele din urma, isi dezvolta relatia prin abordarea acestor adevaruri dificile.
Cuplurile se pot teme si de modul in care vor fi percepute de terapeut. Se intreaba daca vor fi judecate pentru ca sunt suparati, pentru ca au inselat, pentru ca fac prea mult sex, prea putin sex sau un tip gresit de sex, si asa mai departe. Un terapeut competent este lipsit de prejudecati si isi propune sa inteleaga motivatiile din spatele problemelor cu care va confruntati.
Raspunsul simplu la intrebarea “Cand ar trebui sa incepem terapia de cuplu?” este ca, daca va ganditi la terapie de cuplu, este probabil un moment potrivit sa incepeti. Cu cat incepeti mai devreme, cu atat puteti rezolva problemele mai repede si va veti simti mai fericiti. Si vor fi mai usor de rezolvat acum decat peste sase luni.
Perioada terapiei de cuplu variaza in functie de fiecare cuplu in parte. In primele sedinte, terapeutul se concentreaza pe obtinerea unei intelegeri profunde a relatiei si a problemelor pe care cei doi parteneri doresc sa le rezolve. Aceste sesiuni incipiente sunt, de asemenea, valoroase pentru cuplu, deoarece permit ascultarea perspectivei celuilalt partener asupra relatiei si exprimarea libera a preocuparilor personale.
Durata necesara pentru a aborda si rezolva aceste probleme depinde in mare masura de numarul si complexitatea lor, de calitatea comunicarii dintre cei doi parteneri si de obiectivele pe care le au in minte. Unele cupluri pot simti ca au facut progrese suficiente dupa doar sase saptamani de terapie, in timp ce altii pot gasi procesul atat de benefic incat decid sa continue terapia timp de luni sau chiar ani.
Cu siguranta, atunci cand un cuplu nu a reusit sa comunice eficient pentru o perioada de timp, problemele lor au tendinta sa se acumuleze si sa devina din ce in ce mai intricate. Situatia poate deveni tot mai dificila intre cei doi, iar dorinta lor de a remedia rapid relatia devine nerealista, mai ales cand avem de-a face cu probleme complexe adunate in timp. Aceasta necesita rabdare, mai ales atunci cand partenerii sunt suparati unul pe celalalt, asa cum se intampla des in aceasta etapa. Ideal ar fi sa cautam ajutorul terapiei inainte de a ajunge la punctul de criza, dar daca amanam pana cand situatia se agraveaza, trebuie sa fim constienti ca procesul terapeutic va dura mai mult.
Orice dificultate care afecteaza relatia dintre parteneri poate fi adusa la terapia de cuplu. Aspectele comune care sunt abordate includ:
Ce chestiuni sunt aduse in discutie in terapia de cuplu? Orice dificultate care afecteaza relatia dintre parteneri poate fi adusa la terapia de cuplu. Aspectele comune care sunt abordate includ:
In majoritatea cazurilor, cuplurile ajung la terapie cu o serie de dificultati pe care trebuie sa le abordeze, iar aceste probleme au tendinta sa fie strans legate intre ele. Terapia de cuplu ofera partenerilor posibilitatea de a descifra aceste conexiuni subtile. Spre exemplu, atunci cand un cuplu se confrunta cu probleme sexuale, s-ar putea sa existe o cauza subiacenta constand in faptul ca unul dintre parteneri se simte ranit, iar aceasta rana poate fi legata de faptul ca acel partener se ocupa predominant de ingrijirea copiilor, sau de cheltuielile excesive ale celuilalt partener, sau chiar de lipsa afectiunii non-sexuale.
De asemenea, este destul de frecvent ca cuplurile sa descopere ca terapia aduce cu sine beneficii neasteptate. De exemplu, daca sunt convinsi ca problema lor se rezuma la conflictele financiare, ar putea fi surprinsi placut sa constate ca imbunatatirea modului in care comunica despre bani ii ajuta sa se inteleaga mai profund si, in consecinta, sa imbunatateasca legatura lor intima.
In general, costurile pentru sedintele de terapie de cuplu sunt mai ridicate in comparatie cu cele pentru terapia individuala, desi nu sunt de doua ori mai mari. Aceasta diferenta reflecta faptul ca in terapia de cuplu sunt implicati doi clienti, ceea ce adauga un nivel de complexitate si necesita o pregatire suplimentara. Detalii despre tarifele mele pentru sedintele de terapie de cuplu pot fi gasite aici .
Primul pas implica stabilirea unei programari pentru o consultatie initiala . Aceasta etapa reprezinta o oportunitate pentru terapeut de a intelege subiectele pe care doriti sa le discutati in cadrul terapiei, atat dumneavoastra, cat si partenerul dumneavoastra, si ofera sansa de a face o prima impresie despre terapeut.
In multe cazuri, unul dintre parteneri poate avea o dorinta mai puternica pentru terapie de cuplu decat celalalt. Acest aspect poate fi recunoscut si se poate explora impreuna cu cuplul motivele din spatele acestui dezechilibru si modalitati prin care partenerul mai reticent poate fi incurajat sa se implice mai activ in terapie.
Selectarea terapeutului de cuplu potrivit este un pas crucial. De obicei, aceasta alegere este dificila de facut fara a interactiona direct cu terapeutul, dar adesea devine evidenta in timpul primei sedinte. Scopul principal al primei intalniri este ca voi, ca cuplu, sa decideti daca exista o chimie potrivita pentru a construi o relatie de incredere. Increderea in propriul simt si confortul pe care il simtiti in prezenta terapeutului sunt indicii semnificativi in luarea acestei decizii: daca puteti comunica deschis fara a va simti judecati, este posibil ca terapia sa aiba sanse mari de succes.
Cookie |
---|
cookielawinfo-checkbox-analytics |
cookielawinfo-checkbox-functional |
cookielawinfo-checkbox-necessary |
cookielawinfo-checkbox-others |
cookielawinfo-checkbox-performance |
viewed_cookie_policy |